Coaching = mentorskap?

Vad är egentligen innebörden av "coaching"? Vem behöver en "coach" och är det samma sak som mentorskap?

Coaching kommer naturligtvis ifrån USA (någon som trodde något annat?), och uttrycket börjar nu bli riktigt etablerat även i Sverige. Coaching har i och för sig funnits ett bra tag men mest varit en isolerad företeelse inom idrottsvärlden. Även företagarna har fått upp ögonen för coaching och dess betydelse för att öka drifttigheten hos personalen. Ordet coaching betyder handledning/instruktion och ordet coach betyder vagn. Tina P Jönsson (ägare till ett coachföretag) beskriver med egna ord vad coaching betyder:

"Coachen är länken mellan motorn och bensinen. Motorn är det som driver dig framåt, alltså olika åtgärder/ målsättningar och bensinen är personen som skall fram/utföra. Under resans gång ser coachen till att bensinen innehåller de rätta element som krävs för att motorn skall nå sitt mål, att säkerställa sig så bensinen inte är av fel oktan, vilket kan bli en kostsam historia."

En coach plockar fram de potentialer som finns hos coacheen (den som blir coachad) och skapar medvetenhet. Genom en coachingprocess blir målet så mycket klarare och vägen till målet öppnar sig.

Läs hela artikeln på Expowera. 

Det finns ett annat ord för "coaching" och det är mentorskap (mentor), men de amerikanska orden "coach" och "coaching" blir mer och mer etablerat.

 

Just nu värderat 4.0 av 1 människor

  • Currently 4/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

maj 20. 2018 16:02