Entreprenör - framtidens politiker?

Tror du att framtidens politiker är en entreprenör? Kommer partierna att bestå av kändisar, idealister eller andra starka individer med ledarskap? "Ingetdera, svarade Shirin Ahlbäck Öberg, docent i statskunskap från Uppsala. I sin forskning har hon bland annat intervjuat riksdagsmän som frivilligt lämnat riksdagen, det vill säga inte kandiderat till en ny mandatperiod. Att döma av de yngre ”avhopparnas” svar är framtidens politiker mindre av lojal partiarbetare och mer av politisk ”entreprenör”.

Begreppet entreprenör är kanske mindre väl valt. Det Öberg beskriver är inte en påhittig företagare med vinstmaximering i blick. Snarare handlar det om människor som inte är låsta vid vissa partier eller institutioner utan gärna, för att förverkliga sina politiska ideal, söker nya vägar när de gamla – som de etablerade partierna och riksdagen – inte tycks leda till målet."

Den storm kring FRA-lagen som ännu inte bedarrat illustrerar hur det går när det moderna expertväldet fungerar som sämst. FRA-projektet var uttänkt av militärer och tjänstemän i regeringskansliet, och någon debatt bland partiernas medlemmar förekom överhuvudtaget inte. För ”entreprenörer” i de borgerliga partierna – ungdomar som Annie Johansson (c), Fredrik Federley (c), Camilla Lindberg (fp) med flera – blev situationen ohållbar. Mot bakgrund av hur de profilerat sig ideologiskt måste ett ja till FRA-lagen bli ett svek.

Att flertalet av dem snart lämnar riksdagen är ingen djärv gissning. Det finns jobb i intresseorganisationer, tankesmedjor, massmedier och myndigheter där de under mindre press och med minst lika bra lön kan arbeta vidare för sina ideal. Deras ersättare, de nya unga riksdagspolitikerna kommer dock också att vara entreprenörstyper, och småningom fasas den äldre riksdagsgenerationen ut.

Källa: Sydsvenskan

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

juni 19. 2018 20:01