Nils gör kakelugnar

Att arbeta som kakelugnsmakare och sätta upp nya alternativt renovera gamla kakelugnar är ett yrke som lockar få personer. En av dessa som dock låter sig lockas av att arbeta med kakelugnar är Nils Ljung (källa: helagotland.se). Det finns nytillverkade kakelugnar att köpa som är snabbmonterade men Nils vill inte kalla dessa för "riktiga" kakelugnar. Ugnarna består endast av ett tunt kakel för att se ut som de gjorde förr. När Nils renoverar eller tillverkar kakelugnar gör han precis som förr i tiden, d v s tillverkar kakel av lera som sedan glaseras.

På 1700-talet spreds kakelugnen i Sverige. Till en början var det bara överklassen som hade råd med en kakelugn, men i mitten av 1800-talet fick lantbrukarna det bättre ställt och kakelugnsmakarna fick gott om arbete. Vid den här tiden fanns ett tiotal kakelugnsmakare på Gotland, spridda över ön. Så småningom började kaklet även tillverkas på fabriker. För cirka 90 år sedan dog kakelugnsmakeriet ut när centralvärmen gjorde sitt intåg. – I Visby fanns en fabrik, Cedergrens, där man kunde göra vackra dekorer. De lokala kakelugnsmakarna kunde annars bara göra stänkdekor, förklarar Nils Ljung.

– Alla kakelugnar har en själ och en historia. Om man sätter sig in i historien och förstår sammanhanget då blir också kakelugnen intressant, säger Nils Ljung.

Just nu värderat 5.0 av 1 människor

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kommentarer

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

juni 19. 2018 20:02